Ringenspecialist Yuri van Gelder maakt hooguit een kleine kans om via de rechter alsnog deelname aan de toestelfinale van de Olympische Spelen in Rio af te dwingen.

Dat zegt Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Maar sporters gaan die kansberekening niet uit de weg”, aldus Olfers. “In de sport hebben zij vaak ook maar 1 procent kans op de zege.”

Zij reageert daarmee op de mogelijke juridische stappen die de turner overweegt te nemen na zijn verbanning wegens alcoholgebruik en wangedrag tijdens de Spelen in Rio. Dat juridische traject is volgens haar erg lastig, ook al omdat er zo veel partijen bij betrokken zijn. Bovendien is de tijdsdruk erg groot om alsnog gelijk te krijgen bij een of meerdere rechters.

Bindend advies

Olfers stelt daarnaast dat Van Gelder kostbare tijd heeft verspeeld door mee te werken aan een vertrek uit Rio. “Hij had volgens het contract tussen NOC*NSF en de atleten in Rio spoedeisend en bindend advies kunnen vragen en meteen kunnen laten weten dat hij het er niet mee eens is.”

De vraag is of een rechter een eventuele zaak van Van Gelder niet-ontvankelijk zal verklaren, omdat hij volgens de getekende overeenkomst bindend advies aan had moeten vragen.

Stap naar CAS onwaarschijnlijk

Volgens de hoogleraar is van juridisch belang wat de grondslag is geweest van de verbanning uit Rio. Vraag is hoe NOC*NSF die motivatie op schrift heeft gezet.

Op basis daarvan kan Van Gelders raadsman Cor Hellingman wellicht gaten schieten in de uitsluiting. "Hij moet de onredelijkheid van het besluit aantonen en daarover kunnen wij nu niet oordelen, want we kennen de feiten niet. Aan de andere kant komt in een rechtszaak straks alles op tafel."

Een arbitrage bij het CAS in Rio lijkt Olfers niet voor de hand liggend. Daarvoor is de instemming van beide partijen nodig en het is de vraag of NOC*NSF daarmee instemt.

Jetlag geen bezwaar

Volgens turncoach Rob Stout zou turner Van Gelder, mocht hij via de rechter of sporttribunaal CAS deelname aan de olympische finale aan de ringen afdwingen, nog gewoon een goede oefening kunnen neerzetten in Rio.

"Natuurlijk is het niet bevorderlijk: jetlag heen, jetlag terug, jetlag heen. Maar ringenturnen is één kunstje. En die kracht verlies je niet door zo'n week'', vertelde Stout, oud-coach en opleider van Van Gelder.

"Yuri heeft ook niks te verliezen. Hij wordt in het slechtste geval achtste, net als in de kwalificaties. Dus het kan alleen maar beter. Ik denk wel dat het kan. Hij zou ook zo maar zesde kunnen worden. Nee, ik zag hem sowieso geen medaille halen. Dan moet je 15,65 turnen'', aldus Stout, die de achtjarige Van Gelder de eerste beginselen van het turnen bijbracht.

Stout houdt een gemengd gevoel over aan het besluit van de ploegleiding van TeamNL in Rio Van Gelder na een nachtje stappen uit de olympische ploeg te zetten. "Als de reden is wat gezegd wordt, had het wellicht anders gekund: een waarschuwing geven en dan turnen. Maar wellicht waren er andere afspraken. Je hebt ook te maken met andere sporters."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl